Online Ödeme
Cad Cam Nasıl Yapılır?

İmalat sektöründe herhangi bir ürünün kavramsal aşamadan somut üretim aşamasına kadar geçen süreç içerisinde bilgisayar programlarının kullanılması sürecine CAD CAM ismi verilir. CAD ce CAM bu sürecin her iki farklı kısmında olsa bile, genel olarak bu iki kavramın bir arada anıldığı söylenebilir. CAD; genel olarak bir ürün ve konstrüksiyon tasarımı için bilgisayar yazılımlarının aktif şekilde kullanılmasını ifade eder. CAD CAM uygulamaları ise günümüzde özellikle CNC tezgâhlarında tasarım ve üretim süreçlerinin her ikisini sorunsuz şekilde gerçekleştirmek amacıyla kullanılır. CAD programları kullanılarak hazırlanan bir model ve tasarımın fiziksel olarak işlenerek üretilmesi ise CAM programları sayesinde mümkün hale gelir. CAM programları, söz konusu olan bu tasarımların düzenli şekilde üretilmesi için gerektiği şekilde programlanmasına imkân tanır.

CNC teknolojisi ile hazırlanan bir ürünün bilgisayar kontrolü ile otomatik şekilde üretilmesi kolaylaşır. Freze, torna gibi alışılmış olan programların yanı sıra lazer kesim, elektro erozyon gibi üretim işlemleri içinde CNC teknolojisi çok sık şekilde kullanılır.

CAD CAM Nedir?

Üretimde aktif şekilde kullanılan CAD ve CAM programlarının kullanılması, işletmelere çok büyük bir ekonomik katkı sunar. CAD programları sayesinde tasarımcılar çok hızlı şekilde çizim yaparken, bu programların sunduğu pratik ve hızlı araç çubukları ile çizimde hata yapma ihtimali çok aza iner. CAM programları sayesinde üretim sektöründe bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıyla beraber, üretim hızı geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında çok daha fazla artış gösterir. Örnek vermek gerekirse; geleneksel bir torna yöntemi ile basit bir parça saat içerisinde iki adet üretilirken, bu parça CAM programı sayesinde CNC torna tezgâhında bilgisayar teknolojisinin yardımcıyla saat içerisinde 20 adet üretilebilir.

Günümüz şartlarında bilgisayar teknolojisi kullanılarak uygulanan birçok program söz konusudur. Bunlar genel olarak amaca yönelik çeşitlilik gösterse bile, genel olarak sık kullanılan ve piyasada kolay şekilde bulunabilen belli başlı programlar vardır. CAD programları bunların başında gelirken amaca yönelik bir çözüm sunabilen programlar ile istenildiğinde iki boyutlu ya da üç boyutlu tasarımlar yapmak mümkündür. Örnek vermek gerekirse; bir metal levhadan üretilen herhangi bir parça için iki boyutlu tasarım daha ideal olurken, çelik malzemeden üretilecek üç boyutlu bir parçanın tasarımı için üç boyutlu olarak yapılabilir.

CAD Tasarımı Nasıl Yapılır?

CAD programları ile hazır hale getirilen üretimlerin yapılabilmesi için CNC gibi bilgisayar destekli üretim tezgâhlarının o tasarımı ne şekilde işlediği konusunda bir dizi programa ihtiyacı vardır. CAD programları kullanılarak hazırlanan CAD çizimlerinin son ürün haliyle üretime geçmesi ancak CAM programları ile olur.

CAD programlarında elde edilen tasarımlar genel olarak o programa dosya türü şekilde kaydedilir. Her ne kadar birçok program bulunsa bile, CAM için kullanılacak olan her programın CAD ile uyum içerisinde olması gerekir. Bilgisayar destekli üretimlerin günümüzde çok daha yaygın hale gelmesiyle beraber, CAD ve CAM aşamalarında ortaya çıkan uyum sorunu ve diğer tüm olumsuz durumları tamamen ortadan kaldırmak için CAD ve CAM programlarının bir arada sunulduğu paket şeklindeki programlar vardır. Her iki işlemi beraber yapabilen bu işlevsel programlar ile çok daha hızlı ve pratik bir imalat süreci yaşanır.

CAD CAM Yazılımları

CAD ve CAM yazılımları; hem ürünlerin tasarım sürecinde, hem de CNC işleme başta olmak üzere imalat süreçlerinin sorunsuz şekilde programlanmasında aktif şekilde kullanılır. CAM yazılımları, tasarımları fiziksel olarak parçalara dönüştüren makinelerin çalıştığı takım yollarını üretmek amacıyla kullanılırken, CAD yazılımında oluşturulan bu modelleri ve düzenekleri kullanılır.

CAD ve CAM yazılımlarının birçok üretimde çok daha kaliteli sonuçlar alınması ve bu üretim sürecinde kolaylık sağlaması alanında yaygındır. CAD CAM yazılımlarının kullanıcılara sunduğu bir takım avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Bu yazılım sistemleri sayesinde hata ihtimali çok azdır,
  • Teknik işlemleri azaltır,
  • Çapraz komitasyona engel olur,
  • Restorasyon işleminin daha kısa süre içerisinde üretilmesini sağlar,
  • Restorasyonun tek seans içerisinde üretilmesini sağlar,
  • Konvansiyonel ölçü alma, geçici kron yapımı işlemlerinde ihtiyaç yoktur,
  • Kondenzasyon, kaynaştırma ya da eritme gibi işlemler büyük ölçüde azaltılır.

Tüm bu unsurlar göz önünde bulundurulduğunda, CAD CAM sistemleri geleneksel ölçü alma yöntemlerini tamamen ortadan kaldırır.

CAD CAM Kullanım Alanları

CAD CAM yazılımları günümüzde kron, bölümlü kron ve köprü sistemlerinde aktif olarak kullanılır. Buna ek olarak hareketli olan bölümlü protezlerinin iskelet yapılarının implant cerrahisinde kullanılan stentlerin tasarlanarak üretim aşamasına kadar kullanılmasını sağlar. Bu açıdan bakıldığında çok geniş bir kullanım alanına sahip olduğu söylenebilir. Ayrıca:

  • Lazer kesim ve kazıma işlemlerinde,
  • Diş tedavilerinde,
  • 3D baskıda,
  • CNC yönlendirmede,
  • Mobilya, inşaat ve sanayi alanında,
  • Elektrik ve elektronik alanlarında sıklıkla tercih edilir.

CAD ve CAM teknolojisinin aynı zamanda implant destekli protez uygulamalarına dayanarak; Köprü, kron ve hibrit protezlerin alt yapı tasarımında ve üretiminde çok yoğun bir şekilde kullanıldığı söylenebilir. Genel olarak bakıldığında üretilen her şeyde bu yazılım sistemlerinden aktif olarak faydalanıldığı söylenebilir.

CAD CAM Eğitim ve Kursları

Bilgisayar destekli imalat olarak bilinen CAM; günümüz şartlarında birçok farklı alanda sıklıkla tercih edilen bir yöntem olarak karşınıza çıkar. Bu yöntem ile bilgisayar teknolojisinin kullanıldığı tüm süreci içine alır. İmalat sürecinde kullanılan bilgisayar uygulamaları ve özel yazılımlar, üretim ve tasarım aşamasında işçilik sürecine destek olurken, diğer yandan optimize etme konusunda başarılıdır. CAM yazılımının buna bağlı olarak temel amacı, imalat sürecini çok daha verimli şekilde çözüme ulaştırırken, kalite oranını artırmaya yönelik adımlar atmaktır. Bu yöntem sayesinde çok karmaşık olan tasarımlar, tekrar edilmesi gereken ürünler hassas ölçümler sayesinde kolaylaşır.

Endüstri alanlarında CAD CAM yazılımlarının aktif şekilde kullanılması; ürünlerin fonksiyonel, estetik ve kullanılabilir olması açısında optimize edilmesini sağlayan çok önemli bir konumda yer alır. Bu noktada ürünlerin tasarımlarından başlayarak, prototip üretimden seri üretime kadar çok geniş bir yelpazeyi içine alır. Bu avantajlı özellikleri sayesinde CAD yazılımları endüstriyel tasarımın çok önemli bir parçası haline gelmeyi başarmıştır. Bu yazılımlar sayesinde ürünlerin dijital olarak tasarlanması, modellenmesi ve analiz edilmesi basit bir işlem sayesinde halledilir. Günümüzde endüstriyel alanda tasarımlar yapan kişiler, CAD yazılım sistemlerinin sunduğu avantajlı özelliklerden faydalanarak 2D ve 3D tasarımlar ortaya koyar. Bu sayede ürünlere birçok farklı açıdan daha rahat inceleme mümkün olur ve tasarım detaylarına hâkimiyet mümkün hale gelir.

CAD CAM eğitim ve kursları; endüstriyel tasarımcıların ürünlerini fonksiyonel olarak analiz etmesine ve optimize etmesine olanak tanır. Ürünlerin malzeme tercihi, üretim süreci ve montaj yönetimi gibi unsurlar CAD yazılımlarını kullanarak analiz ve simülasyonları yapmayı sağlar. Bu eğitimler sayesinde sektörde büyüme kaydetmek isteyen işletmeler ürünlerin performansını artırır ve maliyet oranını azaltmak için gereken tüm değişiklikleri yapabilir. Bunun yanı sıra CAD yazılımları endüstriyel tasarımcıların seri ve prototip üretime imkan veren sürecini yakından inceler. Üretim dosyalarının CAD yazılımları sayesinde oluşturulması söz konusu üretim ekipmanlarına iletir ve üretim süreci kısa süre içerisinde başlar.

CAD CAM eğitim ve kursları; bu alanda donanım sahibi olmanızı sağlarken, imalat sürecinde etkili bu yöntemleri kullanarak avantaj sağlamanızı hedefler. Dolayısıyla üretim noktasında çok önemli bir rol üstlenen CAD ve CAM yazılımlarını kullanmayı öğrenebilirsiniz.

Onex Dental; söz konusu CAD CAM yazılımları ile ihtiyacınız olan ürünlerin imalat sürecini yönetmek olduğunda her zaman üst düzey kalite standartlarında çalışmalar yapmaya devam eder. Bu noktada sizde Onex Dental kalitesini deneyimlemek ve bu farkı yaşamak için web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle hemen irtibata geçebilirsiniz.

Alanında uzman partnerlerimiz ile tanışın
Distribütörlüklerini yaptığımız diş hekimliği ve diş teknisyenliği alanında iş akışını tamamlayan en iyi uluslararası markaların ithalatlarını gerçekleştirerek aynı zamanda uzman ekibimiz ile servis desteğini sağlıyoruz.
Alanında uzman partnerlerimiz ile tanışın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
İletişim