İmalat sektöründe herhangi bir ürünün kavramsal aşamadan somut üretim şekline gelene kadar bilgisayar programları kullanılması süreci CAD CAM yazılım olarak ifade edilir. CAN CAM yazılım fiyatları; üretim ihtiyacı oluşan sektöre göre değişiklik gösterir. Bütçeye uygun cazip fiyatlı popüler CAD CAM yazılımlarının sunduğu avantajlardan faydalanmak için doğru firma seçimi çok önemlidir. Onex Dental bu anlamda ihtiyaca hitap eden cazip fiyatlı CAD CAM yazılım sistemlerine ulaşmanızı sağlayan nitelikli bir firma olarak dikkat çeker.
CAD genel olarak ürün ya da konstrüksiyon tasarımları için bilgisayar yazılımlarının kullanılması anlamına gelir. Buna bağlı olarak CAD CAM uygulamaları ise CNC tezgâhlarında, üretim ve tasarım sürecinin her ikisinin de aynı anda gerçekleştirilmesi amacıyla kullanılır. CAD programları ile hazırlanan ürün tasarım ve modellerinin fiziksel şekilde işlenerek üretilmesi CAM programları ile mümkün olur. CAM programları ise bu tasarım malzemelerinin üretilmesi gerektiği durumda programlanmasına imkân verir.
Kelime açılımı ''Computer Numeric Control'' olarak nitelendirilen CNC teknolojisi; temel olarak bakıldığında CAM modeli hazırlanan ürünlerin bilgisayar kontrolü sayesinde otomatik şekilde üretilmesi anlamına gelir. Torna ve freze gibi alışılmış yöntemlerin yanı sıra elektro erezyon, lazer kesim gibi üretim işlemleri için CNC teknolojisi çok sık şekilde kullanılır.
CAD CAM Yazılım Nedir?
İmalat sektöründe CAD ve CAM programlarının kullanılması işletmeler için ekonomik açıdan yüksek katkı sağlar. CAD programları sayesinde tasarımcılar çok hızlı şekilde çizim yaparken, bu programların sunduğu pratik ve hızlı araç çubukları sayesinde çizimde hata yapma ihtimali en aza iner. CAM programları ile üretimde bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıyla da beraber üretim hızı geleneksel yöntemlere göre kat kat artış gösterir. Örnek vermek gerekirse; geleneksel torna yöntemi kullanıldığında basit bir parça saatte iki tane üretim yapılırken, bu parça CAM programları ile CNC tezgâhında uygulandığında, bilgisayar teknolojinin yardımı sayesinde saatte 20 tane üretim yapılabilir.
Günümüzde bilgisayar destekli şekilde aktif olarak kullanılan ve hayatı kolaylaştıran birçok farklı program vardır. Bunlar çoğu zaman amaca yönelik çeşitlilik gösterse bile, genel olarak çok sık kullanılan ve piyasada kolay şekilde bulunabilen belli başlı programlar vardır. Amaca yönelik kullanılan bu programlar istendiğinde iki boyutlu, istenirse üç boyutlu birbirinden farklı tasarımlar ortaya koyabilir. Örneğin, bir metal levha ile kullanılacak bir parça için iki boyutlu tasarımlar uygun olurken, çelikten üretilen üç boyutlu bir parçanın tasarımı için üç boyutlu şekilde gerçekleştirilebilir.
CAM programlarında gerçekleştirilen tasarımlar genel olarak özel dosya türü şekilde kaydedilir. Her ne kadar bu programın desteklediği ortak uzantılar olsa bile, CAM için kullanılacak olan programın CAD ile uyum içerisinde olması çok önemlidir. Özellikle Cam programı tercih edilirken yapılacak en doğru şey tasarımcının ve ürünün ihtiyaçlarına paralel şekilde hareket etmektir.
CAD CAM Yazılımlarının Avantajları
CAD ve CAM yazılım sistemlerinin avantajları birçok farklı üretimde daha kaliteli sonuçlar alınmasını ve bu üretim sürecinde kolaylık elde edilmesini sağlar. Bu yazılım sistemlerinin imalat sektöründe kullanıcılara sunduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Bu yöntem hata ihtimalini az seviyeye çeker,
- Teknik işlemleri son derece azaltır,
- Çapraz kontaminasyona engel olur,
- Restorasyonun daha kısa süre içerisinde üretilmesini sağlar,
- Restorasyonun tek seans ile üretilmesini sağlar,
- Konvansiyonel ölçü alma ya da geçici kron yapımı işlemlerine ihtiyaç yoktur,
- Kondenzasyon, kaynaştırma ve eritme gibi işlemler bu sayede azalır.
Bunların yanı sıra CAD ve CAM yazılım sistemleri, geleneksel ölçü alma yöntemlerini tamamen ortadan kaldırır. Genel anlamda bakıldığı bu yazılım türlerinin avantajları dezavantajlarına göre daha yüksektir. Buna ek olarak sunduğu avantaj ve dezavantajlar geliştirilen sistemlere göre değişiklik gösterir.
CAD CAM Yazılım Fiyatlarını Belirleyen Faktörler
Bilgisayar destekli imalat olarak nitelendirilen CAM; günümüzde birçok farklı sektörde aktif olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem bilgisayar teknolojisinin kullanıldığı çok önemli bir süreci kapsar. İmalat sürecinde özel yazılımlar ve bilgisayarlar, tasarım ve üretim aşamasında işçilik sürecine destek olur ve optimize eder. CAM yazılımının temel amacı; imalat sürecini çok daha verimli bir hale getirmek ve kalite oranını artırmaktadır. Bu yöntem ile karmaşık tasarımlar, hassas ölçümler ve tekrar edilmesi gereken ürünlerin üretimi kolay hale gelir.
CAM CAD yazılım fiyatlarını belirleyen etkenler is imalat işletmesinde kar oranını etkileyen çok önemli bir faktördür. Bu noktada maliyet hesaplaması da doğal olarak çok önemli bir konumda yer alır. Maliyet hesaplaması en doğru şekilde yapıldığında işletme kararına etki gösterir ve işletmenin rekabet avantajı sağlamasına yardımcı olur. Aynı zamanda bu fiyatı belirlemek, işletmenin finansal olarak performansının olumlu anlamda etkilenmesine neden olur. CAD ve CAM yazılımlarının yaygın şekilde kullanıldığı sektörler arasında ise tıp, elektronik, mobilya, diş, havacılık ve otomotiv gibi sektörler yer alır.
CAD CAM yazılımlarında fiyatı etkileyen en önemli etkenler ise işgücü maliyeti, işçilik süresi, işçilik ücretleri ve üretim hızı gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Ayrıca firma seçimi de CAD CAM yazılım sistemi fiyatlarını doğrudan etkiler. Tüm bu etkenleri göz önünde bulundurmak, doğru ilerleme kaydederek başarılı bir imalat sürecini hayata geçirmeye yardımcı olur.
Popüler CAD CAM Yazılımları
Popüler CAD CAM yazılımları, üretim ihtiyaçlarına ve sektöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Ülkemizde yoğun şekilde kullanılan CAM programları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Solidcam,
- Mastercam,
- Esprit,
- Visi,
- Ezcam,
- Fusion 360,
- GO2am,
- Edgecam,
- Siemens NX.
CAD yazılımları da CAM yazılımları gibi birçok farklı sektör içerisinde kullanılan çeşitliliğe sahiptir. Türkiye'de en fazla kullanılan CAD yazılımları ise şu şekildedir:
- CATUAi
- İnventor,
- AutoCAD,
- Unıgraphics,
- NetCAD,
- ArchiCAD,
- Solidworks.
Birçok farklı yazılım türü olan CAD yazılımlarının yanında 3 boyutlu analiz için CAD programları vardır. Bunlar şu şekildedir:
- Blender,
- Maya,
- 3D Studio Max.
CAD CAM yazılım programlarının sahip olduğu bu çeşitlilik, kullanım alanlarını artırırken diğer yandan teknoloji ile geçen her gün sonucunda bu programların kullanımını kolay hale getirir.
Endüstrilere göre CAD CAM yazılımlarının kullanılması, ürünlerin estetik, fonksiyonel ve kullanılabilir olması açısından optimize edilmesini sağlayan çok önemli bir disiplindir. Bu alanda ürünlerin tasarımından başlayarak prototip üretiminde ve seri üretime kadar çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Öyle ki bu avantajlı özellikleri sayesinde CAD yazılımları, endüstriyel tasarımın en önemli parçası haline gelmiştir. Bu yazılımlar ürünlerin dijital şekilde tasarlanması, analiz edilmesi ve modellenmesi için aktif şekilde kullanılır. Günümüzde endüstriyel tasarımcılar, CAD yazılımlarını kullanarak 2D ve 3D tasarımları oluşturur. Bu sayede ürünün çeşitli açılardan daha rahat şekilde incelenmesi ve tasarım detaylarına hâkim olması sağlanır.
Bununla beraber endüstriyel tasarımcıların ürünlerini fonksiyonel şekilde analiz etmelerine ve optimize etmelerine olanak tanıyan bir imkân verdiği söylenebilir. Ürünlerin malzeme tercihi, üretim süreci ve montaj yöntemi gibi çeşitli etkenler CAD yazılımları kullanarak analiz ve simülasyonlar yapmayı mümkün kılar. Bu sayede tasarımcılar ürünlerin performansını artırılarak maliyet oranını azaltmak için gereken değişiklikleri gerçekleştirebilir. Bununla beraber CAD yazılımları, endüstriyel tasarımcıların prototip üretimi ve seri üretime imkan veren sürecini yönetmesine yardımcı olur. Üretim dosyaları ise CAD yazılımları sayesinde oluşturulurken, söz konusu üretim ekipmanlarına ileterek üretim süreci sorunsuz şekilde başlatılabilir.
CAD CAM Yazılımı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
CAD CAM yazılımları; günümüzde birçok farklı endüstride ve disiplinlerde yaygın şekilde kullanılır. İnşaat ve mimarlık sektörü başta olmak üzere elektrik mühendisliği ve makine mühendisliği, moda tasarımı gibi birçok alanda CAD yazılımlarının kullanıldığı söylenebilir. İnşaat ve mimarlık sektöründe bina tasarımı, yapısal analizler ve planlama için de bu sistemler kullanılır. Makine mühendisliğinde mekanizma ve parça tasarımları, imalat süreci ile beraber 3D modellemeler için sıklıkla tercih edilir. Elektronik ve elektrik mühendisliği söz konusu olduğunda da devre tasarımı ve devre simülasyonu gibi amaçlar için kullanılır. Özellikle CAD yazılımları, tasarım sürecini hızlandırmak, ürün kalitesini artırmak ve üretim sürecinde ortaya çıkan maliyetleri azaltmak için olmazsa olmazdır.
CAD CAM yazılımı tercih edilirken, hangi sistemin seçildiğine dikkat edilmesi gerekir. İhtiyaçlara bağlı olarak değişen CAD CAM yazılımları imalat sektöründe hayatı kolaylaştırır ve birçok konuda tasarruf sağlanmasına yardımcı olur. CAD CAM yazılımları konusunda ihtiyaca yönelik hizmetin hayata geçirildiği Onex Dental bu konuda kullanıcıların beklentilerine hitap eder. Sizde Onex Dental güvencesini deneyimlemek ve uzun vadede ayrıcalıklı olmak için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibata geçebilirsiniz.